Vložil: | Čajčkus |
Porcí: | 6 |
Doba přípravy: | 60 min |
Hodnocení: |
        
|
Počet hodnocení: | 4 |
|
|
Použité suroviny receptu Jogurtovo-jablečný piškot:
na ozdobu: čerstvé nebo konzervované ovoce
| podle potřeby: hrubá mouka na vysypání
| poleva:
| 1 l voda, ovocná šťáva
| 2 balíčky pudinkový prášek
| těsto:
| 200 g cukr krupice
| 1/2 balíčku kypřící prášek do pečiva
| 1 kelímek bílý jogurt (1,5%)
| 280 g polohrubá mouka
| 4 ks středně velké jablko
| 4 ks vejce
Postup přípravy receptu Jogurtovo-jablečný piškot:
Vezmeme si 2 misky, jednu menší a druhou větší. Oddělíme žloutky od bílků. Do menší misky dáme bílky a ve velké rozšleháme žloutky s cukrem, šleháme do zhoustnutí a dokud se nerozpustí cukr. Potom postupně přidáváme jogurt a šleháme ještě 1 minutu. Potom si na hrubém struhadle nastrouháme oloupaná a jádřinců zbavená jablka. Do ušlehaného těsta přidáme jablka a mouku s kypřícím práškem. Opatrně vše zamícháme.
Troubu si zapneme na 50 °C.
Než se předehřeje trouba, ušleháme bílky a přidáme je do těsta. Opatrně přebalujeme peřinu, dokud se úplně nevmíchá to těsta.
Připravené těsto lijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, lehce rozetřeme i do krajů. Dáme piškot do trouby a zvýšíme na 100 °C .Po 15-ti minutách zvýšíme na 140 °C a pečeme do odskočení krajů.
Když je piškot upečený, necháme ho vychladnout. Můžeme ho podávat i samotný nebo pro ozdobení poklademe těsně vedle sebe měkkým ovocem a polijeme uvařeným rosolem. Stačí normální zakoupené želé, ale můžeme si připravit i vlastní želé.
Postup rosolu: Smícháme ovocnou šťávu s vodou. V 1/4 l rozmícháme pudinkový prášek a zbytek přivedeme k varu. Potom přiléváme směs s pudinkem a při neustálém mícháním vaříme do zhoustnutí. Jakmile je rosol uvařený, ihned rovnoměrně lijeme na piškot.
Fotky receptu Jogurtovo-jablečný piškot:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!