Postup přípravy receptu Karamelový dezert:
Nejdříve si připravíme 3 zapékací mističky o obsahu 250 ml a hlubší pekáč s vodou, která bude od dna dosahovat výšky 2,5 cm. V míse rozšleháme vejce.
Oba cukry vložíme do rendlíku a zahříváme při střední teplotě plotýnky. Přibližně po 5 minutách se cukr začne rozpouštět. Mícháme tak dlouho, dokud nevznikne hladká hmota - karamel. Potom do karamelu přidáme - 4 lžíce vařící vody. Stále mícháme, dokud se všechny vzniklé hrudky nerozpustí.
Potom lžíci karamelu vlijeme do mističky a krouživým pohybem ho do jedné třetiny rozlijeme po stěně. Takto připravíme všechny tři misky.
Zbývající karamel opět postavíme na středně teplou plotýnku, zalijeme smetanou a mlékem a mícháme, dokud se karamel ve smetaně nerozpustí. Nesmí se vařit. Potom tekutou směs odstavíme a vlažnou směs karamelu se smetanou vyšleháme s vejci a rozdělíme do připravených misek.
Troubu předehřejeme na 140 °C. Mističky vložíme do vodní lázně a v troubě zahříváme přibližně 45 minut, dokud nevznikne na povrchu zlatavá krustička.
Vychladlé mističky necháme v chladničce přes noc ztuhnout.
Před podáváním opatrně ostrým nožem uvolníme okraje karamelu, na misku položíme dezertní talířek a vše obrátíme.