Vložil: | Čajčkus |
Porcí: | 6 |
Doba přípravy: | 60 min |
Hodnocení: |
        
|
Počet hodnocení: | 8 |
|
|
Použité suroviny receptu Koláč babičky Fanynky:
náplň 1:
| 80 g cukr moučka
| 150 g mletý mák
| 1,5 dl mléko
| náplň 2:
| 200 g švestková povidla
| 1 ks citron
| náplň 3:
| 30 g cukr moučka
| 180 g vlašské ořechy
| 1 dl mléko
| náplň 4:
| 2 ks vejce
| 250 g tvaroh
| 1 balíček vanilkový cukr
| 40 g máslo
| 50 g cukr moučka
| těsto: 600 g hrubá mouka, sůl 1 špetka, rum 1 lžíce
| 30 g droždí, mléko 3 dl
| 120 g máslo, žloutek 3 ks
Postup přípravy receptu Koláč babičky Fanynky:
Nejdříve necháme vzejít kvásek z vlažného mléka, cukru a droždí. Zaděláme těsto, ale nenecháme ho kynout. Z uvedených surovin vypracujeme polotuhé těsto, které rozdělíme na 4 větší a 1 menší část, kterou použijeme na mřížkování koláče.
Připravíme si náplně. Na druhou náplň si vymačkáme šťávu asi z poloviny středně velkého citronu a smícháme s povidly. Na třetí náplň budeme potřebovat namleté ořechy, které osladíme a spaříme horkým mlékem. čtvrtou náplň si připravíme jako klasický tvarohový krém. Vymícháme tvaroh, cukr, máslo, mléko i vejce. První náplň připravíme z máku, mléka, moučkového cukru. Můžeme přimíchat i cukr vanilkový.
Do vymaštěného pekáčku položíme první plát těsta a potřeme povidlovou náplní. Přeložíme druhým plátem těsta a potřeme druhou náplní z vlašských ořechů. Stejně pokračujeme i s třetím a čtvrtým plátem těsta. Střídavě prokládáme náplněmi - zbývá nám tvarohová a maková.
Nakonec z menší odložené části těsta vyválíme válečky, ze kterých uděláme proužky. Tyto proužky položíme navrch koláče do tvaru mřížky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.
Fotky receptu Koláč babičky Fanynky:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!