Vložil: | Delli |
Porcí: | 8 |
Doba přípravy: | 60 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 44 |
|
|
Použité suroviny receptu Koláč s mušlemi, slaninou a sýrem:
NA PARMAZÁNOVÉ TĚSTO
| 150g másla
| 230g hladké mouky
| 50g čerstvě nastrouhaného parmazánu
| 1 střední vejce, rozšlehané s 1 lžící mléka
| NA NÁPLŇ
| 2 lžíce olivového oleje
| 1 červená cibule, jemně pokrájená
| 2 stroužky česneku, jemně pokrájené
| 100g slaniny či pancetty, pokrájené na kostičky
| 4 střední vejce, prošlehaná a vydatně osolená
| 300ml smetany ke šlehání
| 3 lžíce natrhané pažitky
| 500g zmrazených vařených mušlí bez skořápek, rozmrazených, nebo 2 kg čerstvých mušlí
| 200g sýru brie, bez kůrky, pokrájeného na kostičky
| 200g míchaných salátových lístků jako příloha
| 2-3 lžíce vaší oblíbené octové zálivky
Postup přípravy receptu Koláč s mušlemi, slaninou a sýrem:
1. Smíchejte všechny suroviny na těsto a rukama vypracujte vláčnou hmotu. Dejte aspoň na hodinu chladit.
2. Předehřejte troubu na 200/180 C. Těsto vyválejte na sílu desetikoruny a vyložte jím osm formiček o průměru 10 cm. Na těsto položte kolečka pečicího papíru a nasypte suché fazole. Pečte sedm až deset minut, pak papír s fazolemi sundejte a pečte dozlatova, ještě tak dvě tři minuty.
3. Troubu stáhněte na 180/160 C. Na oleji doměkka osmažte cibulku, přidejte česnek a slaninu a dvě až tři minuty smažte; pak stáhněte z ohně. V misce smíchejte vejce se smetanou a pažitkou; přidejte mušle a obsah pánve. Rozložte košíčky na plech a lžící do nich rozdělte náplň. Navrch dejte pokrájený sýr a sem tam ho zamáčkněte do náplně.
4. Pečte 12–15 minut tak, aby byla náplň pevná a zlatavá. Podávejte teplé s lístky salátu zakapanými zálivkou.
Připravte si dopředu
Košíčky z těsta můžete upéct třeba i čtyři dny předem. Náplň připravte až čtyři hodiny před pečením.
Velký koláč
připravíte tak, že těstem vyložíte formu o průměru 25cm. Postup je stejný jako u malých koláčků, jen poslední fázi pečení protáhněte na 45 min.
Jak na mušle?
Pokud máte čerstvé slávky, vyhoďte všechny s poškozenou skořápkou. Rozlučte se i s těmi, které se nezavřou, ani když na ně zprudka zaklepete. Vařte je na vysokém plameni s trochou vína asi pět minut; hrncem asi dvakrát zatřeste. Vyhoďte všechny mušle, které se neotevřely, a ze zbylých vyjměte maso. Přeceďte vývar a na středním plameni ho zredukujte.
Fotky receptu Koláč s mušlemi, slaninou a sýrem:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!