Postup přípravy receptu Koláč s pórkem :
Troubu předehřejeme na 210 °C. Formu s rýhovaným okrajem o průměru asi 25 cm vytřeme rozehřátým máslem nebo olejem.
Připravíme si těsto. Připravíme si náplň: V rendlíku rozehřejeme máslo a slaninu nakrájenou na kousky opečeme dokřupava. Přidáme pórek nakrájený na tenká kolečka a dusíme asi 5 minut, až je měkký. Přimícháme ocet a mouku a odstavíme. Postupně přidáváme mléko a směs rozmícháme dohladka.
Rendlík vrátíme na plotnu a mícháme, dokud se omáčka neprovaří a nezhoustne. Necháme trochu zchladnout, vmícháme 2 vejce, nastrouhaný sýr a pepř a podle chuti osolíme.
Rozválíme 2/3 těsta, vyložíme jím dno i stěny formy a na těsto rozetřeme náplň. Rozválíme zbývající 1/3 těsta na placku a náplň zakryjeme. Přečnívající okraje odřízneme, těsto potřeme rozšlehaným vejcem a uděláme do něj tři hluboké zářezy, aby mohla unikat pára.
Koláč pečeme 30 – 40 minut, až má zlatohnědou a křupavou kůrku.
Před podáváním koláč nakrájíme a ozdobíme čerstvými bylinkami.