Postup přípravy receptu Koložvárské zelí:
Na trošce oleje opražíme nakrájenou cibuli, přidáme lžíci papriky, na kostky nakrájené maso, opepříme, osolíme, podlejeme vodou a dusíme do měkka. Vodou podlejeme tak, aby nám zůstalo více šťávy. Rýži podusíme asi na 50%. Do vymazaného pekáče vrstvíme: kysané zelí (asi 2 cm), polovina rýže, polovina masa se šťávou, kysané zelí, polovina klobásy nakrájené na kolečka, druhá polovina rýže, druhá polovina masa se zbylou šťávou, kysané zelí, druhá polovina klobásy, kysané zelí. Zelí příliš nemačkáme a šťávu z masa vylejeme všechnu. Přikryjeme a v trouběe zapékáme asi 40 minut, dokud rýže nezměkne úplně (proto je tam potřeba šťáva z masa). Potom zalejeme kysanou smetanou a dopečeme odkryté.