100 g másla
| 500 ml vody
| 600 ml mléka
| 1 a půl kelímku šlehačky
| 5 pol. lžic sterilovaného kopru
| 3 pol. lžíce hl. mouky
| 5 plných lžic cukru krystal
| 2 a půl zarovnané čaj lž. sole
| 4 ks natvrdo vařených vajec
Postup přípravy receptu Koprová omáčka s vejci:
Nejprve si uděláme máslovou jíšku - do rozpuštěného másla nasypeme hladkou mouku, chvíli orestujeme na malém plamínku (el. sporák na č.4) a za stálého míchání metličkou zalijeme horkou vodou a potom studeným mlékem. Osolíme a za občasného míchání zvolna vaříme asi 10 minut. Potom přidáme sterilovaný kopr a opět provaříme asi 10 minut. Poté osladíme, zalijeme šlehačkou a jak se nám omáčka začne vařit, tak ji vypneme a hrnec odstavíme ze sporáku. Do hotové omáčky dáme napůlená vejce. Podáváme s vařeným bramborem ve slupce nebo houskovým knedlíkem.