Postup přípravy receptu Koprovka nakyselo po vesnicku:
Syrové brambory oškrábeme, nakrájíme na menší kousky, zalijeme studenou vodou a osolíme. Necháme vařit a vaříme tak, aby byly brambory jen ovařené, tedy tužší. Potom přidáme šlehačku rozdělanou s polohrubou moukou, zalijeme do vody s brambory, necháme povařit a stále opatrně mícháme.
Když jsou brambory téměř měkké (ale nesmějí se rozpadat), přidáme kopr. Vaříme zhruba 4 minuty, ale stále sledujeme, aby koprovka nebyla moc hustá (potom trochu rozředíme horkou vodou) a aby se brambory nerozvařily.
Do koprovky rozkvedláme 1-2 vejce, nebo dáme na talíř do porce celé či půlku vařeného, případně 1-2 natvrdo vařená vejce rozsekáme a přiměřeně rozdělíme na koprovku do talířů.