150 g másla
| 1 vanilkový cukr
| 120 g cukru krupice
| 250 g polohr. mouky
| 1 žloutek
| náplň
| 1 vanilk. cukr
| 150 g cukru
| 300 g máku
| 750 ml mléka
| 1 pudink vanilk.
| 1 konzerva mandarinek
| 1 bílek
| 1 pudink banánový /karamelový/
| tuk
| poleva
| 100 g cukru moučka
| 2 lžíce citr. šťávy
Postup přípravy receptu Křehký koláč s mákem:
Z mouky, obou cukrů, rozměklého másla a žloutku zpracujeme v míse (rukou) drobenku. Polovinu drobenky nasypeme do vymazaného malého plechu nebo dortové formy a jemně přitlačíme.
Z pudinkových prášků, mléka a cukru uvaříme hustý pudink. Vmícháme mletý mák (nebo kupovanou makovou náplň) a za občasného míchání necháme náplň vychladnout. Mandarinky necháme okapat a vmícháme je do vychladlé náplně. Bílek vyšleháme s vanilkovým cukrem na tuhý sníh a zlehka jej zamícháme také do náplně.
Makovou náplň naneseme na drobenku a uhladíme. Povrch posypeme zbylou drobenkou a koláč vložíme do předehřáté trouby. Křehký makový koláč pečeme na 180 °C dorůžova.
Z citronové šťávy a cukru vymícháme hladkou bílou polevu, kterou ozdobně nastříkáme na vychladlý křehký koláč.