Postup přípravy receptu Krém dvou barev s ovocem a šlehačkou:
Kakao promícháme s vanilkovým cukrem. Mléko přivedeme k varu, vsypeme do něj cukr a odstavíme. Kompotované ovoce, v tomto případě mandarinky, necháme okapat.
Ve větším hrnci za stálého míchání nasucho opražíme mouku. Jakmile začne růžovět, přidáme nakrájené máslo a restujeme do světle hnědé barvy. Nesmí se připálit. Nyní začneme po částech přilévat převařené mléko s cukrem a stále pilně mícháme, aby nevznikly žmolky. Oheň zmírníme a stále na mírném teple mícháme ještě 5 minut.
Potom uvařenou mléčnou směs ponorným mixérem napěníme do hladkého krému. Mixujeme asi 3 minuty. Potom dvě třetiny krému nalijeme do podlouhlé mísy. Do zbytku krému vsypeme kakao promíchané s vanilkovým cukrem a opět asi 1 minutu mixujeme a nalijeme na bílý krém. Překryjeme potravinovou folií a necháme v lednici nejméně 6 hodin ztuhnout.
Dezert pomocí lžíce rozdělíme do pohárů, ozdobíme ovocem, zakapeme šťávou z kompotu a podáváme dobře vychlazený. Podle fantazie ozdobíme dezert ušlehanou smetanou a oříšky.