120 g vaflí bez náplně (např. vaflová srdce)
| 50 g měkkého másla
| 3 žloutky (z čerstvých vajec)
| 60 g cukru
| 1 balíček vanilínového cukru
| 60 g marcipánové hmoty
| 1 malý pomeranč (omytý)
| 400 ml smetany na šlehání
| 1 balíček polevy tmavé Dr.Oetker
| na ozdobu: oloupané pomeranče
Postup přípravy receptu Křupavý ledový dort:
1. Vafle ručně rozdrobíme do misky. Drobenku smícháme s máslem. Tuto směs dáme na dno malé dortové formy (rozevírací, o průměru 18 cm), stlačíme a dáme zamrazit.
2. Žloutky ušleháme s cukrem a vanilínovým cukrem do pěny. Marcipánovou hmotu nahrubo nastrouháme a přidáme do žloutkové pěny.
3. Pomeranč oloupeme a vymačkáme z něj šťávu. Dužninu jemně vyškrábeme. Dužninu a 2 lžíce pomerančové šťávy vlijeme do žloutkového krému a zamícháme. Smetanu ušleháme do tuha. Šlehačku lehce vmícháme ke žloutkům. Krém necháme zmrznout v mělké míse po dobu asi 90 minut - občas promícháme. Docílíme takové konzistence, aby byla ledová hmota lehce roztíratelný.
4. První vrstvu ledové hmoty natřeme na vaflové těsto v tloušťce asi 3 cm a pokryjeme jej tenkou vrstvou polevy (rozehřejeme podle návodu na obalu). Vrstvu necháme krátce zmrazit. Takto pokračujeme ve vrstvách dokud nám hmota nedojde, končíme vrstvou hmoty, ne polevy. Dort necháme asi 3 hodiny zmrazit.
5. Dort vyndáme z mrazáku asi 10 minut před servírováním, necháme trochu povolit. Dort pocákáme nahoře ještě trochou polevy a ozdobíme pomerančovými kousky. Krájíme špičatým nožem namočeným v horké vodě.
Fotky receptu Křupavý ledový dort:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!