Do studené vody vložíme husí křídla, krky a vnitřnosti (kromě jater), uvaříme do měkka, sebereme pěnu, přidáme zeleninu a cibuli, sůl, pepř a necháme provařit do měkka. Vývar slijeme, maso a zeleninu necháme vychladnout a nakrájíme. Přípravíme si jíšku, kterou zalijeme horkým vývarem, zavaříme do něho špekové knedlíčky, těstoviny, přidáme nakrájená syrová husí játra, dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, přídáme nakrájené uvařené maso a zeleninu a necháme opět provařit. Před podáváním přidáme smetanu a ozdobíme pažitkou.
Malé špekové knedlíčky připravíme podle následujícího postupu:
Housku nakrájíme na drobné kostičky a necháme vysušit, stejně nakrájíme i uzený bůček. Nakrájenou a vysušenou housku zakápneme mlékem a promícháme, přidáme kostky bůčku, rozšlehaná vejce a opět opatrně zamícháme, abychom uchovali tvar kostiček, které pak v knedlíčcích vytvoří zajímavou mozaiku. Poté přidáme mouku, dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a nasekanou pažitkou. Necháme chvíli zaležet a opatrně tvarujeme kulaté knedlíčky, abychom nerozmačkali kostky housky. Hotové pak na 5 minut zavaříme v husím kaldounu.
Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:
Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!