Oloupaná jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky asi centimetr silné. Ty naskládáme na rošt, zlehka podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme v troubě nebo na sporáku do poloměkka. Mezitím si na pánvi připravíme z cukru a kousku másla zlatavý karamel, který nalijeme na dno vymazaných formiček z alobalu. Listové těsto rozkrájíme na čtverce o něco větší než je průměr formičky, propícháme vidličkou a upečeme na 220 stupňů do zlatova. Podušenými jablky potom důkladně vyplníme formičky s karamelem a necelou hodinu je pečeme na 160 stupňů, dokud se jablka s karamelem nespojí. Zbytek karamelu znovu rozehřejeme, přilijeme do něj trochu vody, provaříme a vzniklou karamelovou omáčkou přeléváme upečené a vychladlé jablečné tatiny položené na polštářku, který vzniknul z upečených čtverců listového těsta. Nahoru přidáme lžičku zakysané smetany, ozdobíme lesním ovocem, lístky máty nebo meduňky, případně tenkým proužkem listového těsta a jablečnými chipsy, které si připravíme předem podle následujícího postupu: Vodu, med a cukr přivedeme k varu. Vypneme nebo ztlumíme hořák na minimum. Poté vkládáme jednotlivé plátky jablíček a necháme zlehka táhnout až zesklovatí. Takto připravené plátky jablíčka sušíme na vhodné podložce do křupava.
Pro zajímavost:
Náš jablečný dezert je Vladimírovou variantou francouzského Tarte Tatin. Tento koláč má i svou malou historii. Pochází z Francie sklonku 19. století. Konkrétně se o něj zasloužily dvě dámy - Štěpánka a Karolína Tatinovy z Hotelu Tatin. Ty se jednou během přípravy klasického jablečného koláče trošku zapovidaly a nechaly jablkovou náplň příliš dlouho na plotně, a tak vznikla nečekaně dobrá zkaramelizovaná jablka, která pak už jen stačilo přiklopit těstem, upéct a nový skvělý koláč byl na světě.
Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:
Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!