Povolené máslo vyšleháme, postupně do něj přidáváme hnědý třtinový cukr a žloutky. V druhé míse si z bílků vyšleháme tuhý sníh. Ve třetí misce si připravíme směs mouky, kakaa, nasekaných ořechů a kypřícího prášku, kterou důkladně promícháme. Máslo, vyšlehané s cukrem a žloutky, zlehčíme přidáním sněhu z bílků, a poté po částech přisypáváme směs mouky, kakaa, ořechů a kypřícího prášku. Dobře promíchanou hmotou naplníme dortovou formu a pečeme na 180 stupňů asi půl hodiny podle výkonu naší trouby. (Délka pečení dortu je skutečně různá podle typu a výkonu trouby, při zkoušce byl dort hotov za půl hodiny, při natáčení u diváků to pak v jiné troubě trvalo hodinu. Z toho důvodu je nutné zkoušet špejlí, jestli je dort hotov.)
Po upečení dortu si nachystáme čokoládovou polevu. Připravíme si cukrový rozvar, tedy svaříme cukr s vodou, tzv. na nit, což je na 103 stupňů, zchladíme ho a opatrně vmícháme do čokolády rozpuštěné s máslem. Důkladně vymícháme a nalejeme na připravený dort.
Po ztuhnutí polevy dort podle vlastní fantazie dozdobíme plátky čokolády a ovocem.
Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:
Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!