Použité suroviny receptu Květák zapečený v sýrovo-slaninovém bešamelu:
1 květák
| 200 g anglické slaniny
| 1 cibule
| 2 tavené sýry
| máslo
| 100 ml mléka
| 100 ml smetany
| hladká mouka, sekaná petrželka
| muškátový oříšek, podrávka, pepř
Postup přípravy receptu Květák zapečený v sýrovo-slaninovém bešamelu:
Květák rozebereme na růžičky a asi 5 minut povaříme v osolené vodě.
Slaninu nakrájíme na nudličky a spolu s velmi drobně nasekanou cibulkou ji opékáme asi 10 minut. Podle potřeby přidáme máslo. Zasypeme asi dvěma lžícemi hladké mouky, promícháme a zalijeme mlékem a smetanou. Uvaříme hustý bešamel, ve kterém necháme rozpustit tavené sýry. Osolíme, opepříme, postrouháme muškátovým oříškem a případně dochutíme vegetou.
Bešamel dobře promícháme s povařeným květákem, vsypeme do zapékací misky a vložíme do trouby rozehřáté na 200°C asi na půl hodiny.
Fotky receptu Květák zapečený v sýrovo-slaninovém bešamelu: