Postup přípravy receptu Kynutý závin:
Z teplého mléka, lžičky cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Poté ze všech surovin zaděláme těsto a necháme na teple vykynout. Na pomoučeném válu vyválíme plát, potřeme nádivkou, svineme a dáme na vymazaný plech. Necháme ještě asi 15 minut kynout, potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou (proti popraskání) a dáme do vyhřáté trouby péct. Upečený závin necháme vychladnout a krájíme na pásky.
tvarohová náplň: 250g tvarohu smícháme se 100g moučkového cukru a jedním žloutkem, můžeme poředit mlékem. Nakonec přidáme sníh z bílku. Kdo chce, přidá rozinky - umyté a poté namočené do rumu.
jablková náplň: 500g jablek nastrouháme na vyválený plát, posypeme krystalovým cukrem a skořicí