Postup přípravy receptu Kysucký bramborový chléb:
Nastrouháme brambory uvařené ve slupce. Přidáme k nim asi 150 g mouky a rozdrobené kvasnice. Přilijeme asi 200 ml studené vody a zpracujeme hustý kvásek. Nádobu přikryjeme a kvásek necháme vykynout. Do mísy vsypeme zbylou mouku, přidáme kvásek, sůl, kmín a tolik vlažné vody, abychom po promíchání měli husté nelepivé těsto. Povrch těsta pomoučíme a necháme 45 minut kynout. Po vykynutí těsto vyválíme a vložíme je do ošatky vyložené ubrouskem a necháme znovu kynout. Pak bochník vyklopíme na vymaštěný a vysypaný plech, povrch bochníku potřeme vlažnou vodou. Do středu bochníku uděláme prstem hlubší jamku a chleba vložíme do trouby rozehřáté na maximální teplotu. Po 20 minutách teplotu trouby snížíme, po dalších 10 minutách povrch chleba znovu potřeme vodou a chleba ještě asi půl hodiny dopékáme.