Postup přípravy receptu Listové těsto - základní recept:
Máslo prohněteme s třetinou prosáté mouky, vytvarujeme do čtverce a necháme v chladu ztuhnout. Ze zbylé mouky, žloutku, soli, octa a vody zaděláme těsto tzv. vodánek. Těsto propracováváme tak dlouho, až se přestane lepit na stěny. Je-li tuk tužší, je tužší i vodánek a naopak. Hotový vodánek přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme v chladu odpočinout. Vodánek vyválíme do kříže, na střed položíme tukový čtverec a zabalíme. Zabalené těsto vyválíme na plát, který natřikrát složíme a necháme odpočinout. Překládání, rozvalování a odpočívání těsto opakujeme nejméně 3x. Hotové těsto uchováváme v chladu přikryté. Další zpracování zaléží na konkrétním receptu, který chceme použít.