250 g hladké mouky
| 20 g rozinek
| 3 lžíce medu
| 1 prdop
| 70 g másla
| 20 g kandovaných višní
| 200 g cukr moučka
| 250 ml mléka
| 1 lžička citrónu /kůra/
| 20 g mandlí
| 2 vejce
| 20 g křížal
| 20 g ořechů
| 2 lžíce kakaa
Postup přípravy receptu Litý perníkový koláč:
Rozměklé máslo utřeme s cukrem a žloutky do husté pěny. Postupně do pěny po částech přidáváme mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem, mléko a med.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho zapracujeme do těsta. Nakonec vmícháme nasekané ořechy i mandle, rozinky a nakrájená sušená jablka namočená ve troše vody (rumu), višně a citronovou kůru. Opatrně všechno promícháme.
Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 - 35 minut na 175 °C. Před podáváním necháme vychladnout.
Litý perníkový koláč není potřeba cukrovat, stačí nakrájet na kostky a už si jej jen dopřáváme.