Vložil: | Veronik |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 50 min |
Hodnocení: |
        
|
Počet hodnocení: | 1 |
|
|
Použité suroviny receptu Lokum - turecký med:
250 g rýžové mouky
| 1 kg jemného krystalového cukru
| 1/4 lžičky kyseliny citronové (někdy z lékárny, nebo obchodu se zdravou výživou)
| 250 g vlašských ořechů na sucho opražených (mohou být pistácie, lískové oříšky, nebo mandle)
| 3 lžíce růžové vody (z lístků růží, opět z lékárny, nebo obchodu se zdravou výživou)
Postup přípravy receptu Lokum - turecký med:
Formu asi 25 cm x 25 cm vyložit mušelínem tak, aby na všech stranách přesahoval okraje formy. Posypat polovinou rýžové mouky. Zbytek rýžové mouky smíchat s cukrem a možná trochu víc něž 1 1/4 l vody. Přivést do varu. Přidat kyselinu citronovou a pokračovat ve vaření za stálého míchání. Když směs začne pěnit, snížit teplotu a pokračovat v pomalém vaření. Sem tak zamíchat, aby se předešlo od usazování a karamelizaci cukru. Po 2 hodinách sejmout z ohně a vyzkoušet med takto. Vložit 1 lžičku směsi do ledové vody a vytvořit z ní kuličku. Jestli je kulička pružná a dá se zmáčknout, směs na turecký med je hotová.
Opražit ořechy a zamíchat je do hmoty společně s růžovou vodou. Nalít směs do připravené formy, uhladit povrch a nechat stát alespoň po 24 hodin. Vyklopit med na plech a hustě jej pocukrovat. Pomocí velice ostrého nože, nebo sekáčku nakrájet čtverečky, nebo obdélníky a znovu je obalit v cukru.
Poznámka: tvar Tureckého medu může být různý, tak jako na obrázku, kde je ve tvaru tlustých špalků, diagonálně krájených. Někdy se místo cukru používá med. Místo růžové vody se používá voda z pomerančových květů atd. Mám více receptů, ale tento je ten nejvíce autentický. Patří mezi turecké recepty na cukrovinkové speciality, vedle Halvy a jiných orientálních názvů, jako je Dívčí poprsí, Skřivánek, Dámské rty atd.
TIP: nemáte-li rýžovou mouku, lze si ji po trochách umlet z rýže v kávovém mlénku.
Fotky receptu Lokum - turecký med:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!