Postup přípravy receptu Lotrinský koláč se slaninou:
Mouku, sůl a pokrájené sádlo promneme na drolivou hmotu, polijeme 2 lžicemi vody a vypracujeme těsto, které dáme chladit. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a necháme ji zesklovatět, pak k ni přidáme cibuli, pokrájenou na plátky a společně ještě asi 5 minut restujeme. Vejce, jogurt a 1 lžici mouky promícháme, přidáme papriku a sůl. Těsto znovu propracujeme, vyválíme placku a vyložíme s ní zapékací formu. Povrch těsta posypeme strouhánkou, na ni slaninu s cibulí a nakonec vaječnou směs. Hrubě nastrouhaný sýr nasypeme na koláč po 25 minutách pečení a dopékáme ještě asi 10 minut. Pečeme při 200° a formu dobře vyložíme, aby vaječná směs nepřetekla.