Postup přípravy receptu Lotrinský slaný koláč:
Mouku prosijeme do mísy. Přidáme sůl, žloutek, máslo nakrájené na malé kousky a 4 lžíce vody. Ze všech přísad vypracujeme elektrickým ručním hnětačem hladké těsto. Z těsta rozválíme kulatou placku o průměru asi 32 cm. Koláčovou formu (průměr 28 cm) vymažeme tukem, těsto do ní vložíme a uděláme 2 cm vysoký okraj. Několikrát je propíchneme vidličkou. V předehřáté troubě předpékáme při 200 stupních Celsia asi 15 minut. Mezitím si připravíme náplň. Polovinu tymiánu odložíme, zbytek jemně nasekáme. Sýr nastrouháme nahrubo. Slaninu nakrájíme na kostičky, na pánvi ji rozškvaříme a necháme v cedníku okapat. V míse smícháme sýr, slaninu, smetanu, vejce a tymián, směs osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem. Náplň rozetřeme na předpečený koláč a dopékáme dalších asi 20 minut. Necháme zchladnout, nakrájíme na kousky a ozdobíme čerstvým tymiánem.