Vložil: | Veroka |
Porcí: | 6 |
Doba přípravy: | 180 min |
Hodnocení: |
        
|
Počet hodnocení: | 3 |
|
|
Použité suroviny receptu Lučanský chléb nejen pro diabetiky :
1 kostka (42 g) droždí
| malinko diacukru
| 300 g žitné mouky
| 100 g hladké pšeničné chlebové mouky
| 110 g celozrnné pšeničné mouky
| 200 g špaldové mouky
| sůl
| hrst neslaných arašídových jader
| po hrsti semínka slunečnicová, dýňová, lněná, opražené ovesné vločky s klíčky
| špetku anýzu, fenyklu
| celý kmín
| 3 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
| 400 ml vody
Postup přípravy receptu Lučanský chléb nejen pro diabetiky :
Dělám zatím bez pekárny. Takže: klasicky uděláme kvásek - rozdrobíme droždí, smícháme s troškou dia cukru, malinko zakápneme vodou, přidáme asi 2 lžíce žitné mouky, rozmícháme na kaši a necháme kvasit. Asi po 15 minutách by měl kvásek zdvojnásobit objem, pak smícháme všechny ostatní suché suroviny, doprostřed dáme kvásek, smísíme a vlijeme olej a vodu. Pečlivě vymícháme - já si pomáhám i rukama, až se těsto nechytá mísy (asi 15 min.). Dáme kynout asi na 1 hod - během té doby dvakrát těsto vařečkou srazíme, aby lépe kynulo. Rozehřejeme si troubu na 200 °C a dáme tam hrnek s vodou. Z vykynutého těsta uděláme oblíbený tvar (veku, bochánek...) a dáme do trouby. Peču na horkovzduch 40 min. na 200 °C, během pečení několikrát potřu slanou vodou. Po uplynutí doby vypnu teplotu a při zapnutém ventilátoru nechám dojít.
Fotky receptu Lučanský chléb nejen pro diabetiky :
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!