Postup přípravy receptu Makovec s ořechy:
Máslo vyndáme z lednice a necháme změknout. Ořechy nasekáme tyčovým mixérem nebo je umeleme. Žloutky oddělíme od bílků. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme žloutky a znovu do pěny vyšleháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
Máslovou pěnu promícháme s mákem, ořechy a citronovým sirupem (nebo jiným sirupem nakyslé chuti). Mouku promísíme se špetkou soli a kypřícím práškem do pečiva, vmícháme k oříškovo makové hmotě. Nakonec do těsta zlehka zabalujeme ušlehaný sníh z bílků.
Vyšší kulatou koláčovou formu, nebo velkou dortovou formu, vymažeme tukem a vysypeme moukou. Do formy rozetřeme husté těsto. Pečeme pozvolna v předem vyhřáté troubě, při 150 °C asi 40 minut. Zda není uvnitř koláč ještě syrový kontrolujeme zapíchnutím špejle. Hned ji zase vyjmeme a při správně upečeném koláči zůstane špejle suchá, nelepí od těsta.
Upečený makovník vyjmeme z formy a ještě teplý potřeme meruňkovým džem. Necháme vychladnout a pak posypeme moučkovým cukrem. Nebo makovec rozřízneme (až po vychladnutí) a džemem namažeme uvnitř, znovu slepíme.