Použité suroviny receptu Makový dort se zakysanou smetanou:
Na těsto:
| 250 g polohrubé mouky
| 100 g másla
| 75 g cukru
| 1 vejce
| 1 lžička prášku do pečiva
| Na náplň:
| 500 ml mléka
| 175 g mletého máku
| 100 g krupice
| 100 g nakrájeného másla
| 200 g tučné zakysané smetany
| 6 polévkových lžic cukru
| 1 lžíce oleje
| Na polevu:
| 400 g zakysané smetany
| 4 lžíce cukru
Postup přípravy receptu Makový dort se zakysanou smetanou:
Mléko, krupici, mletý mák, cukr a máslo rozmíchejte v hrnci. Za stálého míchání přiveďte k varu a krátce povařte. Přimíchejte zakysanou smetanu a olej. Předehřejte troubu. Dortovou formu vyložte papírem na pečení. Máslo utřete s vejce a cukrem, přidejte mouku a prášek do pečiva a vypracujte hladké těsto. Vložte je do formy a vytvarujte okraj, vysoký asi 3 cm. Těsto naplňte makovou hmotou a pečte 20 minut při teplotě 180 stupňů Celsia. Mezitím oddělte z vajec bílky a ušlehejte tuhý sníh. Žloutky rozmíchejte se zakysanou smetanou a cukrem a lehce vmíchejte sníh z bílků. Formu vyjměte z trouby, smetanový krém rozetřete na dort a pečte dalších 30 až 40 minut.
Fotky receptu Makový dort se zakysanou smetanou:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!