Použité suroviny receptu Mandlový krém s meruňkami:
5 lžic meruňkové marmelády
| 1 konzervu kompotovaných meruněk
| 6 g bílé želatiny
| 25 g mletých mandlí
| 3/8 litru mléka
| 3 ks žloutky
| 1 ks vanilkový cukr
| 90 g cukru
| několik kapek hořkomandlového oleje (nebo esence)
| 250 g smetany na šlehání
| citronovou meduňku na zdobení
Postup přípravy receptu Mandlový krém s meruňkami:
Kompotované meruňky nechat na sítu okapat a šťávu zachytit. Čtyři půlky meruněk dát stranou, zbytek spolu s 5-6 lžícemi šťávy (případně se 3 cl meruňkového likéru) rozšlehat jemné pyré. Dát vychladit.
Mleté mandle opražit na suché pánvi dozlatova a hned je z pánve vyjmout. Přivést do varu mléko. Žloutek, vanilkový cukr a 75 g cukru dobře rozmíchat. Do této žloutkové směsi pomalu a za stálého míchání přidávat horké mléko a poté i mandle a pár kapek hořkomandlového oleje. Vaječné mléko nalít zpět do nádoby a při nízké teplotě za stálého míchání zahřívat. Sejmout z plotýnky a vmíchat želatinu. Krém přecedit přes síto do mísy, postavit ho do studené vody a míchat, dokud krém nevychladne.
Za stálého přisypávání cukru ušlehat pevnou šlehačku. Když krém začne tuhnout, vmíchat do něj šlehačku a dát vychladit. Zbylé meruňky nakrájet na dílky. Meruňkové pyré s kousky meruněk rozdělit stejnoměrně do 4 pohárů a doplnit šlehačkovým krémem. Nakonec ozdobit dílky meruněk a lístkem meduňky.
Fotky receptu Mandlový krém s meruňkami:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!