Postup přípravy receptu Rajčatová omáčka s masovými kuličkami:
Nejdříve připravíme masové kuličky. K mletému masu přidáme 1 nadrobno nakrájenou cibuli, 1 celé vejce, 5 lžic strouhanky, 1 lžičku soli, 1 prolisovaný stroužek česneku a 10 dkg strouhaného sýra. Směs dobře promícháme a mokrýma rukama tvoříme kuličky, velké asi jako vlašský ořech. Zvolna je po celém povrchu opečeme na oleji nebo tuku (na pánvičce nebo v troubě) a uložíme do tepla.
Na tuku nebo oleji lehce zpěníme 2 nadrobno nakrájené cibule, zasypeme 3 - 4 lžícemi polohrubé mouky a usmažíme tmavší jíšku, kterou rozředíme asi 1,5 l vody. Krátce povaříme. Přidáme 240 g rajského protlaku, 1 kostku hovězího bujónu, 1,5 lžičky kořenící směsi „Rajská“, 1,5 lžičky soli a 2 lžíce krystalového cukru.
Do omáčky vložíme opečené masové kuličky a povaříme asi 5 minut. Dle chuti dosolíme a dosladíme. Je-li pokrm řídký, zahustíme jej moukou rozmíchanou ve vodě.
Podáváme s rýží, špagetami a jinými těstovinami nebo s houskovým knedlíkem či bílým pečivem.
Rajčatovou omáčku můžeme pozměnit lžící rozinek nebo ke konci varu několika syrovými rajčaty drobně pokrájenými, jindy špetkou oregana , popřípadě 1 – 2 stroužky rozetřeného česneku, či lžící bílého vína.