Větší kostky vepřového masa promícháme s prolisovaným česnekem, solí, kmínem a nahrubo nakrájenou cibulí. Přikryjeme fólií a dáme do chladu, nejlépe přes noc. Zaleželou masovou směs podlijeme trochou vody a dáme do trouby péct zpočátku zakryté nebo při nižší teplotě. Asi po hodině odkryjeme nebo přidáme teplotu na 180 stupňů a dopečeme do zlatova. Během pečení maso podléváme a obracíme.
Ideální přílohou k moravským vrabcům je samozřejmě moravské zelí a bramborový knedlík, které přípravíme následovně:
Nastrouhané zelí lehce osladíme, přidáme trochu kmínu a soli, podlijeme vodou, přiklopíme a podusíme do měkka. Mezitím na rozehřátém sádle osmahneme cibulku do růžova, přidáme mouku a vytvoříme světlou jíšku. Tu zředíme tekutinou, kterou slijeme z měkkého zelí, důkladně vše rozmícháme, provaříme a přidáme k zelí. Na závěr dochutíme octem, cukrem a solí.
A teď už nám chybí pouze bramborový knedlík:
Vychladlé uvařené brambory najemno nastrouháme, přidáme hrubou mouku, krupici, vejce, lžíci octa a sůl. Důkladně prohněteme a vytvoříme kompaktní těsto. Z něj na pomoučeném vále vytvarujeme úhledné válečky, které vaříme ve vroucí osolené vodě asi 15 – 20 minut.
Rady:
Nemáte-li rádi tučné maso, použijte na moravské vrabce pouze libovou plec.
Pokud nemáte rádi celý kmín, je možné do zelí přidat drcený nebo mletý.
Vodu na knedlíky nezapomeňte osolit.
Pracujte svižně, bramborové těsto rychle řídne.
Knedlík opatrně vařečkou odlepte ode dna, aby se nepřipálil.
Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:
Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!