Omáčka z uzených kostí:
Kosti posekané na menší kusy restujeme v hrnci na vepřovém sádle. Když dosáhnou zlatavé barvy, přidáme nadrobno pokrájený řapíkatý celer a mrkev. Po chvíli restování přidáme nahrubo nakrájenou šalotku. Mícháme tak dlouho, až základ získá tmavě hnědou barvu. Poté přidáme jablko. Opět mícháme. Přilijeme kuřecí vývar. Vaříme na mírném ohni 4 hodiny, průběžně sbíráme pěnu. Přes textilii přecedíme do jiného rendlíku. Pomalu redukujeme na 400 ml výsledné omáčky. Do zredukované omáčky přidáme trochu jablečného octa společně se solí a pepřem dle vlastní chuti.
Vepřová panenka:
Panenku důkladně osolíme a opepříme (čerstvě mletým černým pepřem). Necháme 30 minut odležet. Opékáme přibližně 7 minut na rozehřáté pánvi ze všech stran, dokud maso nezíská zlatohnědou barvu. Odstavíme pánev, přidáme 4 lžíce omáčky z uzených kostí tak, že ji několikrát přes maso přelijeme (glazujeme), aby jí co nejvíce na mase ulpělo. Takto připravené panenky rozkrojíme na 5 stejných dílů (silnější plátky) a ihned servírujeme společně s bramborovou kaší a omáčkou.
Bramborová kaše:
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě do měkka a scedíme. Smetanu s mlékem ohřejeme již během vaření brambor, tak abychom ji měli k dispozici na šlehání.
Brambory šleháme do hladké hutné hmoty, přidáme ohřátou smetanu s mlékem a vše řádně prošleháme. Na závěr se zašlehá máslo. Ochutnáme a případně dosolíme.
Chřestový salátek:
Zelený i bílý chřest nakrájíme podélně na velmi tenké plátky (0,5 mm). Plátky opatrně poklademe na dno mísy, aby se nerozlámaly. Pokapeme je estragonovým octem a olivovým olejem a přidáme trochu čerstvě mleté soli a černého pepře. Přidáme řeřichu a lístky červené řepy a celé zlehka promícháme. Ihned servírujeme.
K tomuto pokrmu doporučujeme plné růžové suché víno s harmonickou tříslovinou a kyselinou. Tělo musí být
vyvážené, pevné, ovocné, s dlouhou dochutí.
Zdroj:
www.ruzove.cz