Postup přípravy receptu Medvědí kýta dušená:
Medvědí kýtu odblaníme, odstraníme z ní žilky a naložíme ji asi na 3 dny do vařeného mořidla. Potom kýtu vyjmeme, osušíme, protáhneme na proužky nakrájenou slaninou, osolíme, opepříme a v kastrole na rozpáleném másle ji rychle po všech stranách opečeme. Pak k masu přidáme scezenou zeleninu a koření z mořidla, kousek nastrouhané citrónové a pomerančové kůry a za občasného podlévání mořidlem dusíme kýtu pod pokličkou v troubě doměkka. Měkkou kýtu vyjmeme, nakrájíme ji přes vlákno na porce, které urovnáme na nahřátou mísu. Šťávu, je-li jí mnoho, trochu vydusíme a zbylou procedíme, prolisujeme do ní zeleninu, přilijeme k ní červené víno a krátce povaříme. Hotovou šťávu ochutíme pomerančovou šťávou a cukrem, částí šťávy přelijeme porce masa a zbylou podáváme v omáčníku. Kolem masa upraveného na míse dáme opláchnuté bobule hroznového vína.