Postup přípravy receptu Metrový koláč:
Do mísy dáme 5 žloutků, 30 dkg cukru a sklenku oleje a vše řádně ušleháme. Přidáme 30 dkg mouky, 1 sklenku teplé vody a prášek do pečiva a zamícháme dohromady. Poté ušleháme 5 bílků a vmícháme je do již připraveného těsta. Těsto si rozdělíme na dvě půlky a o stejném objemu a jednu polovinu obarvíme kakaem dohněda. Následně si vymažeme tukem dvě pečící formy ve tvaru hřbetů a těsto do nich nalijeme. Pečeme přibližně 40 minut. Pak upečené hřbety vyklopíme z forem a po vychladnutí je nakrájíme na stejně široké pruhy. Dále si musíme připravit krém. Smícháme 25 dkg másla, cukru, jeden žloutek a ušleháme vše do pěny. Pak do připravené pěny vmícháme jeden vychlazený pudink a krém je hotový. Teď si postupně budeme brát tmavý pruh a světlý pruh buchty a pomocí krém je budeme slepovat dohromady až vytvoříme metr dlouhý dvoubarevný metrový závin. Nakonec tento závin polijeme rozehřátou čokoládou na vaření. Až se bude závin podávat, je třeba jej krájet šikmo, aby bylo vidět, jak se střídá tmavá a světlá část buchty.