Postup přípravy receptu Brněnský dort:
Nejdříve si upečeme základní korpus :
Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Dortovou formu vymažeme a vysypeme. Z bílků ušleháme pevný sníh.
Žloutky ušleháme s cukrem. Za stálého šlehání přidáme po lžičkách studenou kávu, sníh z bílků, mouku, ořechy a prášek do pečiva. Těsto nalijeme do připravené dortové formy a pečeme zvolna asi hodinu. Upečený ořechový korpus vyndáme z formy a necháme dobře vychladnout.
Na roládu :
Žloutky s vařící vodou ušleháme do hustší pěny. Za stálého šlehání přisypeme cukr. Z bílků ušleháme tuhý sníh a smícháme se žloutkovou pěnou. Nakonec zlehka přimícháme mouku. Těsto nalijeme na připravený plech. Korpus rolády pečeme asi 15 minut.
Upečenou a ještě horkou roládu stočíme i s papírem, na kterém jsme pekli. Korpus necháme vystydnout.
Základní korpus rozřízneme na polovinu. Vrchní část zatím odložíme. Na spodní část namažeme asi 1/2 cm marmelády a 2 cm krému.
Stočenou roládu nakrájíme na stejně sliné plátky, které postupně rozmotáváme a klademe na krém. Když je celá plocha zaplněna, vetřeme velké množství krému do mezer, které při pokládání rolády vznikly.
Vrchní část korpusu také potřeme marmeládou a krémem a přiklopíme na spodní díl s roládou.
Pěkně vypadá, když máme krém dvou barev, ale nemusí být.
Dort dozdobíme podle své fantazie.