Postup přípravy receptu Domácí karamelový krém:
Mléko přivedeme do varu s kusem vanilkové kůry, odstavíme a necháme asi 20 minut odstát, aby se mléko dobře ochutilo vanilkou, kterou nakonec vyndáme.
Stranou vyšleháme cukr s celými vejce a se žloutky, přidáme vanilkové mléko.
V kastrůlku přivedeme do varu vodu s cukrem (1/2 sklenice vody a 150 g cukru), dokud nezežloutne do karamelové barvy. Tímto karamelem polijeme dno dortové formy, ještě lepší je forma na bábovku. Nahoru nalijeme krém z mléka a vajec a upečeme v troubě na 180 °C ve vodní lázni - formu položíme do větší nádoby s vodou. Bábovkovou formu přikryjeme alobalem a uprostřed propíchneme, aby mohla unikat pára.
Domácí karamelový krém necháme před vyklopením pořádně vychladnout. Poté už jen nakrájíme a podáváme.