100 g másla
| 2 lžíce krupicového cukru
| 1 vejce
| 25 g droždí
| 1 dl mléka
| 4 dkg hladké mouky
| na náplň:
| 1 dl jablečné pyré
| na potření:
| 1 vejce
Postup přípravy receptu Jablečné croissanty:
V míse utřeme máslo, cukr a vejce do lehké pěny. V druhé misce připravíme z droždí a vlažného mléka kvásek. Vzniklý kvásek nalijeme do vaječné pěny a přisypeme mouku. Vypracujeme těsto. Mísu zakryjeme utěrkou, postavíme na teplé místo a necháme asi 30 minut kynout. Vykynuté těsto položíme na pomoučený vál a vypracujeme do hladka, rozdělíme ho na dvě části. Z každé vyválíme kolo, které rozkrájíme na 8 trojúhelníčků. Do středu každého naneseme trochu jablečného pyré. Trojúhelníčky srolujeme do tvaru rohlíků (croissantů). Položíme je na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme ještě asi 30 minut kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme krystalovým cukrem. Pečeme 8 minut v předehřáté troubě.