Z droždí, vody, trochy cukru a mouky si připravíme kvásek. Když má správnou hustotu, přidáme všechnu zbývající mouku, cukr, vejce, špetku soli a máslo, necháme v teple vykynout a potom uhněteme těsto. To pak poprášíme moukou, vyválíme a nakrájíme na čtverce. Na každý z nich položíme trochu náplně a přeložíme do trojúhelníčků, kterým pevně spojíme okraje. Chceme-li být důslední, pak okraje na závěr zarovnáme rádýlkem. Pirožky smažíme ve vysoké vrstvě oleje z obou stran dozlatova.
Ořechová náplň:
Do vody nastrouháme kůru z omytého citronu, přidáme krystalový cukr, glukózu nebo med, sušené mléko a uvedeme k varu. Přisypeme mleté ořechy, vanilkový cukr a za stálého míchání vytvoříme hustou hmotu, kterou necháme vychladnout.
Maková náplň:
Svaříme mléko, přidáme cukr, povidla a špetku skořice, nakonec mák a všechno pořádně provaříme. Necháme vychladnout a můžeme začít plnit pirožky.
Masová náplň:
Cibuli opražíme na oleji, přidáme mleté maso, když je maso opražené, přidáme vejce, bílek, opepříme, osolíme. Směs necháme vychladnout a plníme jí pirožky.
Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:
Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!