Postup přípravy receptu Levný dortík s bramborovým krémem:
Jde o dortík složený z upečeného korpusu, na něm je krém a napovrchu želatina. Vypadá podle dlouhého návodu sice složitě, ale je jednoduchý a levný a také dost rychlý, pokud použijeme hotový korpus z obchodu, máme jen za chvilinku. Je výhodný tím, že skýtá velké množství obměn - můžeme přidávat ovoce a měnit chutě želé.
KORPUS
Na těsto smícháme mouku, cukr, vejce, pudinkový prášek, olej, vodu a prášek do pečiva - vymícháme, abychom v těstě neměly hrudký, naplníme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi 20-30 min. při 180 st. - zkoušíme špějlí
KRÉM
Brambory ustrouháme na jemném struhadle nebo prolisujeme, vmícháme do nich lžičku citronové Šťávy a moučkový cukr
Pudink uvaříme s vodou nebo mlékem, ale dáme do něj oproti návodu pouze 400ml. tekutiny. Opravdu stačí uvařit z vody. Uvařený necháme pořádně prochladnout a ztuhnout. Studený pudink řádně prošleháme, aby netvořil hrudky
Prošlehaný pudink vešleháme do bramborového krému
NÁHRAŽKA ŽELÉ
Z pudinkových prášků uvaříme s vodou průhledný pudink, ale na 3 sáčky dáme vody jako jen na 2sáčky. Tím si zajistíme opravdu želatinový povrch.
pozor - pudinky vaříme až když máme upečený a vychladnutý korpus
DOHOTOVENÍ
Korpus vyndáme z formy a formu umyjeme
Korpus vrátíme do formy, rozetřeme na něj bramborový krém a zalijeme teplým pudinkovým želé.
OBMĚNY
- na želatinovou vrstvu můžeme použít pudinky různých chutí a barev nebo také želatinu samotnou - ochucenou . Také můžeme pudinky vařit ne s vodou, ale ovocnou šťávou
- před zalitím můžeme na krém naskládat ovoce
- želatinovou pudinkovou polevu můžeme vůbec vynechat, udělat krému dvojnásob a zalít vše čokoládovou nebo cukrovou polevou