Postup přípravy receptu Olomoucké minirohlíčky:
Do části vlažného mléka se špetkou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Ten přilijeme do mouky, přidáme ostatní přísady a důkladně vypracujeme vláčné těsto. Necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů. Z každého dílu vyválíme kolo, které rozdělíme na osminky. Na každý kousek těsta položíme nejprve 1/2 kolečka šunkového salámu, na to kolečko suchého salámu a navrch hromádku nastrouhané Nivy. Zabalíme do rohlíčku, začínáme širokou stranou těsta, cíp necháme pod rohlíčkem, aby se nám při pečení nerozbalil. Potřeme žloutkem a posypeme kmínem
( nebo mákem)Upečeme dorůžova.
NEMÁ CHYBU !!!
Rohlíčky můžeme plnit i jinými surovinami - např. zelí+uzené maso ; špenát s česnekem ;
Rohlíčky je možné plnit i sladkými nádivkami ( pak tolik nesolíme těsto a dáme víc cukru ) - např. tvaroh, mák, povidla, ořechová nádivka, jablka, puding, ...o mákem ).
Ze všech surovin zpracujeme těsto - těsto se vůbec nelepí, hněteme ho na vále "růčo-fůčo". Na teplém místě ho necháme kynout asi 3/4 hodiny.
Než nám vykyne těsto, připravíme si "náplň" - 40 ks ( já dávám nejčastěji šunku nebo šunkový sálám, suchý salám, strouhanou Nivu )
Vykynuté těsto si rozdělíme na 5 dílů,
Z každého dílu vyválíme kolo a rozdělíme na osminky.
Na každou osminku položíme nachystanou náplň, a zabalíme do rohlíčku - náplň srolujeme, aby byla co nejmenší. Začínáme širokou stranou, vrchní cípy přetáhneme přes náplň a spojíme je, pak teprve dozabalíme rohlíček ( tím uzavřeme strany a nic nevyteče ven ). Cíp necháme pod rohlíčkem, aby se rohlíček při pečení nerozlepil.
Rohlíčky potřeme žloutkem nebo klidně i celým rozšlehaným vajíčkem a posypeme kmínem nebo mákem.pečeme při teplotě cca 200°C dorůžova..lze i sladká varianta - s jablkovými povidly, s Nutellou a s vanilkovým pudingem. Přeji Vám dobrou chuť.