Postup přípravy receptu Páj mediterian:
Prosátou mouku se solí, žloutek a změklé máslo na pracovní desce rozsekáme nožem, přilijeme studenou vodu a rukama rychle vypracujeme tuhé a vláčné těsto, které necháme zabalené ve fólii alespoň hodinu odpočívat v chladu. V hluboké pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm kostičky lilku. Přidáme kostičky papriky, bazalku, tymián, oregano, protlak a plátky česneku, osolíme, krátce podusíme, vmícháme kostičky cukety a odstavíme z ohně. Těsto rozválíme mezi dvěma fóliemi na dva kulaté pláty silné asi 2mm a jedním vyložíme vymazanou kulatou formu o průměru cca 26cm. Na dno rozložíme podušenou zeleninu, poklademe ji plátky mozzarelly a vše zakryjeme plátem zbylého těsta, do jehož středu jsme vykrojili kulatý otvor. Okraje plátů po obvodu smáčkneme prsty dohromady, povrch potřeme rozšlehaným vejcem s vodu a zakryjeme alobalem. Páj zapékáme asi 10 minut při 210 °C, pak teplotu snížíme na 160 °C, odstraníme alobal a páj dopečeme dozlatova.