1 křupavá veka nebo bageta
| 4 lžíce olivového oleje
| lžíce octa, nejlépe bílého vinného
| 2 stroužky česneku, rozdrcené nebo jemně nasekané
| sůl a pepř na dochucení
| 500 g zralých rajčat, nejlépe na větvičce
| lžíci kaparů
| 2-3 lžíce černých oliv bez pecek
| 8-10 ančoviček (u vegetariánské verze je vynechejte)
| hrst bazalkových listů
Postup přípravy receptu Pan bagnat:
1. Chléb podélně rozpulte, trochu vydlabejte a půlky vydatně pokapejte olivovým olejem. Spodní část pokapejte octem a posypte česnekem. Obě strany osolte a opepřete.
2. Rajčata posekejte nahrubo a rozložte je na spodní polovinu spolu s kapary a olivami. Poklaďte ančovičkami a lístky bazalky. Vše lehce stlačte.
3. Náplň překryjte druhou částí bagety; klidně na ni silněji přitlačte.
4. Pevně obalte fólií či pergamenovým papírem a zatižte alespoň na půl hodiny. Pan bagnat snese bez újmy až čtyřhodinovou zátěž (v chladu).
5. Chléb rozbalte a nakrájejte ostrým nožem na silné plátky.
Fotky receptu Pan bagnat:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!