Postup přípravy receptu Párky v rohlíku:
Mouky, sůl, pepř, majoránku a drcený kmín promícháme, dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme cca 100 ml vlažné vody a asi 15 minut necháme vzejít kvásek. Do zbývající vody přidáme ocet. Až kvásek vzejde, vlijeme zbývající vodu s octem a vypracujeme těsto, které necháme vykynout nejlépe na teplém místě. Doporučuji povrch překrýt potravinářskou fólií potřenou olejem. Kynutí trvá cca 1 hodinu, po prvních 20 minutách těsto jednou přemísíme.
Mezitím si nachystáme párky – sloupneme je, propíchneme 2x vidličkou a zabalíme každý párek do plátku anglické slaniny. Doporučuji dát plátek zešikma, lépe na párku drží. Také si nachystáme plech. Buď na něj dáme silikonovou podložku anebo jej vytřeme sádlem/olejem.
Když máme těsto vykynuté, rozdělíme jej na 6 dílů, do kterých zabalíme párek s anglickou a položíme na plech. Pokud nebudete těsto vyvalovat, ale budete „hňoucat“ a obalovat rukou, pak doporučuji používat mokré ruce – těsto se nebude lepit. Válečky (rohlíky) potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme dle naší chuti a necháme ještě 15 minut dokynout, mezitím už rozpalujeme troubu. Pečeme v rozpálené troubě na 250°C dokud válečky nejsou dostatečně upečené – zlatavé s kůrkou (u mě cca 30 minut).
Je to skvělá svačinka na cesty, do práce i do školy.