Postup přípravy receptu Pečeně s okurkovou omáčkou:
Vepřové maso pečlivě očistíme, opláchneme a osušíme. Slaninu nakrájíme na delší špalíčky a maso důkladně prošpikujeme. Osolíme ho a opepříme.
Cibuli nakrájíme na menší kostky a osmažíme ji na oleji, potom k ní přidáme prošpikované maso a ze všech stran ho důkladně opečeme. Zalijeme vodou, přiklopíme a dusíme doměkka.
Měkkou pečeni vyjmeme a uchováváme ji dále v teple. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a mírně osmažíme. Přilijeme vodou, dobře rozmícháme a ještě trochu povaříme.
Provařenou šťávu procedíme přes hustý cedník, vložíme na nudličky nakrájené okurky a ještě společně provaříme. Podle potřeby okurkovou omáčku dochutíme solí a pepřem. Vepřovou pečeni pečlivě nakrájíme na přibližně stejně silné plátky a servírujeme s okurkovou omáčkou.
Pečeni s okurkovou omáčkou podáváme s dušenou rýží.