Postup přípravy receptu Pečený pstruh s jogurtem a bylinkami:
Připravíme si pekáč nebo pečicí mísu o takové velikosti, aby se do ní ryby vešly v jedné vrstvě.
Ryby pečlivě osušíme papírovými kuchyňskými ubrousky, vložíme do předehřáté pánve s malým množstvím másla a prudce osmahneme, jen natolik aby povrch ryb mírně zhnědnul rovnoměrně na obou stranách. Poté ryby přeneseme do připraveného pekáče, přikryjeme a skladujeme v chladu.
V kastrůlku smícháme bylinky s jogurtem a smetanou, přidáme pepř a špetku soli, přikryjeme a necháme uležet.
Před další úpravou však chlazené ryby vyndáme z lednice asi hodinu předem a necháme stát v pokojové teplotě. Úprava potravin, které putují z lednice přímo na sporák trvá totiž podstatně déle.
Přibližně půl hodiny před tím, než chceme pstruhy servírovat, přivedeme jogurtovo-bylinkový mix za stálého míchání pozvolna k varu. Pak jím přelijeme ryby, zakryjeme a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 až 25 minut.
Podáváme s vařenými novými brambory a letní zeleninou, např. karotkou a hráškem.