Postup přípravy receptu Perníkový hřbet :
Nejdříve třeme změklý tuk s cukrem (může se použít i hnědý cukr, řezy potom mají výraznější chuť). Když vytvoříme hustou pěnu, postupně přidáme vejce a stále třeme. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, jemně je nakrouháme a pokapeme citronovou šťávou. V misce rozmícháme mouku s kořením do perníku, jedlou sodou, skořicí a solí, přidáme utřenou hmotu, promícháme a nakonec přidáme sušené ovoce a nastrouhaná jablka. Opět promícháme. Formu na srnčí hřbet si vytřeme tukem a vysypeme moukou, těsto do ní rovnoměrně rozprostřeme a naplněnou formu dáme do trouby vyhřáté asi na 180 stupňů. Pečeme zvolna asi 45 minut. Před vyjmutím z trouby odzkoušíme špejlí, zda je moučník již upečený. Po vyjmutí necháme moučník ještě asi 15 minut ve formě a teprve potom vyklopíme – nejlépe na drátěnou mřížku. Po vychladnutí ho polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme kousky kandovaného ovoce.
Příprava jednoduché čokoládové polevy:
Do kastrolku nad párou rozlámeme čokoládu na vaření, přidáme lžíci cukru a ztuženého tuku a necháme rozpustit. Jakmile je čokoládová poleva hladká, natíráme ji na vychladlý moučník. Pokud máte hladkou formu, jde to nejlépe širokým příborovým nožem, kterým se dá poleva z vrchu roztírat i na strany.