Postup přípravy receptu Poctivý selský chléb:
Z mouky, kvásku a soli uhníst těsto tak dlouho, až se odděluje od stran mísy. Může se pracovat ručně, nebo v robotě.
Vložit těsto do olejem vymazené mísy, několikrát jej otočit, aby se obalilo v oleji. Přikrýt ho utěrkou a nechat nakynout do dvajnásobného objemu asi 1-1 1/2 hodiny.
Vyklopit těsto na trochu pomoučený vál a vypracovat těsto tak, aby se zbavilo všech vzduchových bublin. Vytvořit z těsta kouli, neustále ji nahoře seštipovat dohromady a nakonec kouli otočit hladkou stranou nahoru. Položit na plochý plech vysypaný kukuřičnou krupicí, přikrýt utěrkou a znovu nechat nakynout asi po 1 hodinu do dvojnásobného objemu.
Mezi tím dát přihrádku v troubě úplně dolů a položit na ni těžký plech posypaný kukuřičnou krupicí (máte-li kámen tak tím líp). Předehřát troubu na 200 °C alespoň po 20 min. Ostrým nožem nakrojit do povrchu chleba velké mělké X, nebo kosodelníkovou mřížku (používám čistou žiletku).
Pošplíchat chléb vodou a nechat sklouznout na těžký plech v troubě. Péct do zlatově hněda asi 60 min. až chléb zní dutě, když se na něj zaťuká prstem. Čas pečení je přibližný, každá trouba peče jinak.
Vyjmout chléb z trouby a nechat ho na mřížce zchladnout alespoň po 30 min. před krájením, lépe však déle.