Postup přípravy receptu Pórkový koláč se slaninou:
Promísíme mouku, máslo, tavroh, sůl a kypřicí prášek a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a uložíme na 30 minut do chladu. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka silná asi 1/2 cm. Slaninu rozkrájíme na kostičky a rozškvaříme na oleji. Přidáme pórek, přikryjeme poklicí a na slabém ohni opékáme asi 10 minut. Pak necháme okapat na sítu.
Vymažeme koláčovou formu o průměru 26 cm. Těsto vyválíme a vyložíme jim formu, přitom vytvarujeme okraj vysoký asi 3 cm. Těstový korpus několikrát propícháme vidličkou a posypeme srouhankou.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Pórkovou hmotu rozprostřeme na těsto. Smícháme vejce, smetanu a eidam, osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem. Pórek zalijeme vaječnou smetanou a koláč pečeme 35 minut. Po upečení okamžitě podáváme. Můžeme podávat s míchyným salátem.