Postup přípravy receptu Posvícenské buchty:
Do 0,1 l mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, trochu hladké mouky a rozmícháme tak, aby nám vznikl řídký kvásek. Do mísy mezitím prosejeme hladkou mouku, přidáme zbylý cukr, máslo, vejce, sůl, citrónovou kůru a zalijeme zbytkem mléka. Nakonec přidáme vykynulý kvásek, pečlivě zaděláme a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Potom ho rozválíme na 1 cm silný plát, který rozkrájíme na čtverce asi 4x4 cm. Čtverce pak naplníme mákem, tvarohem, marmeládou, povidly nebo jinou náplní. Buchty skládáme do tukem vymazaného pekáče spojem směrem dolů. Mezi sebou je pečlivě mastíme, aby se nám při pečení nespojily a pečeme dozlatova. Upečené necháme v pekáčku vystydnout a poté je posypeme moučkovým cukrem.