Postup přípravy receptu Pravý grahamový chleba:
Mouku prosijeme do mísy a smícháme s pšeničným šrotem. Doprostřed vyhloubíme důlek, rozdrobíme do něj droždí, zalejeme polovinou mléka a zaděláme kvásek. Kvásek posypeme moukou a necháme 15 minut v pokojové teplotě kynout. Přidáme zbylé mléko, sůl, olej a vypracujeme hladké těsto. Mísíme tak dlouho, až se na těstu začnou tvořit bubliny a přestane se chytat mísy. Přikryjeme a necháme zase 30 minut kynout.
Těsto přendáme z mísy na pomoučený vál a vytvarujeme pecen. Plech na pečení posypeme moukou, položíme na ni pecen, přikryjeme a necháme ještě 20 minut kynout. Troubu vyhřejeme na 200 °C. Pecen posypeme moukou a pečeme 45 až 50 minut na spodní příčce trouby.
Na začátku pečení postavíme na dno trouby ohnivzdornou misku s vodou.