Vložil: | Hankca |
Porcí: | 5 |
Doba přípravy: | 90 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 22 |
|
|
Použité suroviny receptu Půlnoční dort:
těsto: 600 g hladké mouky
| 300 ml vlažné vody
| 60 ml mléka
| 2 lžičky soli
| 1 lžička cukru,kmínu
| 1 lžíce octa,oleje,
| 30 g čerstvých kvasnic
| šunková pomazánka: 200 g pomleté nebo postrouhané šunky (nebo šunkového salámu)
| 250 g pomazánkového másla
| 1 lžíce kečupu, hořčice,
| sůl
| sýrová pomazánka: 250 g pomazánkového másla,
| 200 g strouhaného sýru niva, lučiny,
| 1 lžíce rumu
| 2 stroužky česneku
| na ozdobení: strouhaný tvrdý sýr,
| hrubě drcený barevný pepř,
| vařená mrkev,
| kousek pórku
Postup přípravy receptu Půlnoční dort:
V troše teplé vody rozmícháme lžíci mouky, lžičku cukru a rozdrobené kvasnice. Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít. Do mísy prosijeme mouku, smícháme se solí a kmínem, přidáme ocet, olej, vlažné mléko, zbytek vody a vzejitý kvásek. Důkladně promícháme a vypracujeme vláčné těsto. Kdo má domácí pekárnu, může těsto nechat udělat v ní. Přikryté utěrkou necháme nakynout. Nakynuté těsto znovu propracujeme a vložíme do kulaté dortové formy (průměr cca 24 cm) vymazané a vysypané hrubou moukou. Znovu necháme asi 20 minut kynout. Povrch potřeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 30 - 40 minut při 180°C. Během pečení povrch chleba ještě znovu potřeme vodou. Upečený chléb vyndáme z formy a necháme úplně vychladnout. Trvá to dost dlouho, je lepší upéct ho den předem.
Pomazánky připravíme důkladným promícháním všech ingrediencí. Neujídat, vyjde to tak akorát.
Z vychladlého bochníku odřežeme horní vypouklou část (použijeme na svačinu či večeři). Zbylý korpus vodorovně dvakrát rozřízneme, čímž získáme tři placky. Na spodní placku dáme všechnu šunkovou pomazánku a rovnoměrně rozetřeme. Přiklopíme druhou plackou, na kterou rozetřeme 2/3 sýrové pomazánky. Přikryjeme poslední plackou a celý dort zvenku pomažeme zbytkem pomazánky. Boky obalíme stouhaným sýrem. Okraj horní plochy posypeme pepřem a z uvařené mrkve vyrobíme číslice. Ze zeleného pórkového listu vyřízneme ručičky.
Komu se nechce péct chleba, může použít koupený kulatý bochník
Fotky receptu Půlnoční dort:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!