Postup přípravy receptu Roláda z vepřového masa:
Maso omyjeme, osušíme a ostrým nožem rozkrojíme na plát silný asi 2 cm. Plát masa rozložíme na prkénko a vlhkou paličkou jej rovnoměrně naklepeme. Maso posolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Do středu položíme nahrubo nakrájenou cibuli, čtvrtky okurek, párek, na másle usmažená míchaná vejce. Potom maso srolujeme tak, aby náplň byla všude uzavřena. Roládu důkladně převážeme nití. Na povrchu roládu osolíme a v dobře vyhřáté troubě pod pokličkou v tukem vymazaném pekáčku upečeme doměkka. Podle potřeby mírně podléváme vodou. Vyjmeme a necháme vychladnout. Pak odmotáme nítě a ostrým nožem nakrájíme na plátky. Roládu z vepřového masa podáváme s vařenými brambory, nebo bramborovou kaší. Obložíme čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.