Postup přípravy receptu Ruský bramborový chleba:
Vymazat plech máslem. Uvařit brambory do měkka. Slít brambory a uschovat 150 ml vody. Rozšťouchat brambory a nechat je vystydnout.
Ve velké míse smíchat dohromady kvasnice (nemáte-li instantní, tak je nechat předem vzejít ve vodě z brambor), obojí mouku, kmín, a sůl. Přidat máslo a vpracovat ho dovnitř, tak jako na drobenku.
Dohromady smíchat přepasírované brambory s uschovanou vodou (nebo vzejitými kvasnicemi) a postupně tuto směs vpracovat do mouky, až vznikne měkké těsto.
Přenést na pomoučený vál a hníst asi 8-10 min., až vznikne lesklé a pružné těsto.
Vložit těsto do olejem vymazané mísy, přikrýt ho olejem pomaštěným plastickým filmem a dát na teplé místo vzejít na 1 hodinu, nebo až je dvojnásobného v objemu.
Vyklopit těsto na lehce pomoučený vál, splasknout těsto a ještě ho chvíli jemně hníst. Z těsta vytvořit oválnou šišku asi 18 cm dlouhou. Položit na plech a posypat ji celozrnnou moukou.
Přikrýt pomaštěným filmem a nechat na teplém místě vykynout do dvojitého objemu.
Mezi tím předehřát troubu na 200 °C., pomocí ostrého tenkého nože nakrájet asi 1cm hluboké, křížem krážem diagonální zářezy.
Péct po 30-35 min. do zlatohněda. Po zaklepání na dno, chleba má znít dutě. Nechat chleba vystydnout před krájením krajíců.
Tip: Můžete vynechat kmín a místo něho před tvarováním chleba do šišky, zamíchat do těsta rozdrobený sýr čedar, nebo sýr s modrou plísní.